Hur ofta ska man byta golv?

Hur ofta ska man byta golv? Det är en fråga utan ett entydigt svar. Ett golvs livslängd är naturligtvis beroende av en rad faktorer. En modell i natursten, en parkett eller ett laminatgolv har olika livslängd beroende på kvalitet och vilken typ av slitage de utsätts för. Ett golv hos en ensamstående lugn person har längre livslängd en ett som ligger hemma hos en aktiv barnfamilj med husdjur. För den som vill ha ett golv som håller länge är det en god idé att välja slitstyrka på golvet beroende på vilket rum det ska ligga i.

Olika typer av golv har olika livslängd

Trägolv beräknas av flera tillverkare hålla i cirka 50 år. Hållbarheten varierar dock mycket beroende på hur slitstark lacken är och hur väl det behandlas. Laminatgolv är en annan vanlig variant i svenska hem. Det beräknas enligt vissa experter ha en hållbarhet på ungefär 20 år. Kvaliteten på den här typen av golv i olika prisklasser varierar kraftigt. Vissa laminatgolv är för mjuka och har en sämre hållbarhet medan andra kan hålla mycket längre än genomsnittet.

Hur länge man vill ha ett golv beror i många fall även på tycke och smak. Som med allt annat i hemmet så går det mode även i golvtyper. Plastmatta är t ex en typ av produkt som finns i ett stort utbud färger och mönster, en del av dessa är mycket tidsbundna. Det är även så att smuts syns extra väl mot vissa färger. Det svarta klinkergolvet i hallen kan snabbt visa sig vara opraktiskt hemma hos en familj med hundar och snabbt behöva bytas ut.

Hur ofta ska man byta golv? Med rätt omvårdnad kan det hålla länge.

Välj rätt golv för varje rum

Har rummets användningsområde betydelse för hur ofta ska man byta golv? Ja visst är det så att vissa rum kräver tåligare golv än andra. Hallen är ett av de utrymmen där vi sliter extra mycket på golvet. Snö, lera och smuts bidrar till slitage och det är viktigt att välja ett tåligt underlag i hallen. Ett annat rum där vi kan behöva byta golv lite oftare är köket. Det är ofta hemmets hjärta och slits mycket på grund av att vi ofta går och står på det.

Köket är även ett rum som ofta kräver rengöring. Dessutom slits golvet ojämnt i ett kök, vi nöter mer på ytor där vi spenderar mycket tid, som framför spis och diskbänk. Våtutrymmen som tvättstugor och badrum kräver golv som står emot väta. Vattenskador och mögelangrepp på grund av dålig ventilation gör att detta till utrymmen där det dessvärre ibland kan vara nödvändigt att byta underlag av hälsoskäl. Det är vanligt att vilja renovera och byta golv vid en flytt. När den tidigare ägarens möbler inte längre står kvar och golvet är frilagt så syns skavanker ännu tydligare.

Ta hand om golvet så håller det längre

Som den här texten klargör finns det inget självklart svar på frågan: Hur ofta ska man byta golv? Faktum är att golvet håller längre om det tas om hand på rätt sätt. Ett enkelt sätt att skydda golvet är att ha en avtorkningsmatta i entrén. Att fästa filttassar på stolar och andra möbler är ett annat billigt sätt att skydda underlaget. Att dammsuga och fukttorka regelbundet håller smuts och annat som kan repa golvet borta.